16 Aralık 2007 Pazar

Türkiye'nin Güneş Arabaları


Dünya genelinde petrol rezervlerinin tükenmesiyle insanoğlu farklı arayışlar içine çoktan girdi bile. Alternatif enerji kaynakları ile petrole olan bağlılığını sona erdirmek isteyen insanoğlu bu yöndeki bilimsel ve teknolojik araştırmalarını da son hızla sürdürüyor.

Alternatif enerji kaynaklarından en çok kullanılanları kuşkusuz rüzgar ve güneş. Ama bu iki kaynaktan birisi bizi daha çok ilgilendiriyor. 2008 yılı yaz aylarında ülkemizi temsil etmek üzere World Solar Challenge organizasyonuna şimdiden iki üniversitemiz katılmakta; İTÜ ve ODTÜ. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Türkiye Formula G yarışlarındaki başarısı ümit ediyoruz ki yurtdışında da devam eder. İTÜ'nün Güneş Arabası Ekibi ile ODTÜ'nün Güneş Arabası Takımı aldığım bilgilere göre sponsor arayışında. Umarım en kısa sürede bu sorun hallonur ve 2008 yılında binlerce millik bu dayanıklılık yarışında ülkemiz adına iyi bir başarı alınır.

İTÜ Güneş Arabası Ekibi'nin resmi web sitesi : http://www.ariba.itu.edu.tr
ODTÜ Güneş Arabası Ekibi'nin resmi web sitesi: http://www.odtutek.org/

MSN 80072ee7 Hata Kodu ve Çözümü


MSN Messenger'ın bu hata kodu genellikle Messenger programının otomatik olarak kendini bir üst sürüme upgrade yaptıktan sonra karşımıza çıkıyor. Arama motorlarında konu ile ilgili aramalar yaptığımızda malesef copy-paste dışında yapılmış çözüme yönelik hiçbir eylem yok. Messenger bu sorunu kendi halletmeye çalıştığında problemin kaynağı olarak DNS ayarlarını göstermekte. Ancak sorunun asıl kaynağı eğer internet bağlantınızın varlığından eminseniz bilgisayarınızdaki firewall ayarlarındandır. Messenger'ın yeni sürümündeki bazı bağlantı ayarları, bilgisayarınızdaki varolan firewall ayarlarınca sakıncalı görülebilir. Bilgisayarınızdaki güvenlik programını kapatsanız bile sorun devam edebilir. Yapmanız gereken şey kullandığınız güvenlik programının güvenilirlik listesine msmsgs.exe dosyasını eklemenizdir. Bu dosya eğer kurulum aşamasında farklı bir yere kurulum yapmadıysanız C:\Program Files\Messenger dizinindedir.

Bunun dışında güvenlik programınızı bilgisayarınızdan tamamen kaldırdıktan ve bilgisayarınızı tekrar başlattıktan sonra bu sorunun ortadan kalktığını göreceksiniz.