17 Aralık 2007 Pazartesi

Mahkeme Kararı ile Kapatılan Sitelere Girmek


Özellikle son yıllarda mahkeme kararı ile erişimi kesilen siteler bir hayli arttı. Saat 08:00 'a yaklaşıyorken ve ben hala yatmamışken devamlı ziyaret ettiğiniz ancak mahkeme kararı ile kapatılmış sitelere nasıl erişeceğinizi anlatayım. Elbette illegal sitelere girişi tasvip etmiyorum ancak zaman zaman birkaç çapulcunun ortaya çıkardığı olay yüzünden kapatılan Youtube gibi birçok insanın eğlenmek ve vakit geçirmek için girdiği sitelere erişimin nasıl olacağını göstermek sanırım kötülük olmaz.

Erişim nasıl engelleniyor? Mahkeme kapatılmaya dair karar veriyor, Türk Telekom'a bildiriliyor, Türk Telekom'da kendi DNS (Domain Name Server) kayıtlarında ilgili web adresinin ip karşılığına mahkemenin gerekçeli sayfasını koyuyor ve Türk Telekom'un DNS kayıtlarını kullanan Türk kullanıcılar siteye erişemiyor. Türkiye'de ttnet alt yapısını kullanan her kullanıcı varsayılan (default) DNS olarak Türk Telekom'un isim sunucularını kullanıyor. Eğer yapacağımız birkaç ayarla Türk Telekom dışındaki DNS kayıtlarını kullanırsak erişimi mahkeme kararı ile durdurulmuş sitelere girmemiz hayal olmaz. Şimdi bu ayarları yapalım.

Hedef DNS sunucumuzu değiştirmek. Yani;

1-) Başlat/Bağlan
2-) Hangi bağlantı türünü kullanıyorsak üzerine gelip sağ tıklıyoruz ve Özellikler diyoruz
3-) TCP/IP seçip sağ alttan tekrar Özellikler diyoruz.
4-) Karşımıza çıkan pencere altında DNS ayarlarımızı değişmek için "Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan" seçeneğini tickliyoruz ve ilk satıra 4.2.2.1 ikinci satıra 4.2.2.2 giriyoruz.
5-) Tamam deyip çıkıyoruz.

Böylece DNS sunucularımızı değiştirmiş olduk. Artık Türk Telekom'un DNS sunucularını kullanmıyoruz ve Türk Telekom'ca erişimi durdurulmuş sitelere giriş yapabiliyoruz.

IE'de Geçmişi Kökten Silmek


Birçoğumuz IE adres çubuğunda beliren bazı adresleri silememekten şikayet eder. Gerçekten de bazı adreslerden Geçmiş Klasörünü silsek de, Tanımlama Bilgilerini sıfırlasak da kurtulamayız. Bu trojan yüzünden oluşan birşey değil. Bu sorunu kökten halletmek için şimdiye kadar dört yol buldum. Bunlardan ilki ve en pratiği:

1-) Başlat/Çalıştır
2-) Regedit yazıp enterlayın (Karşınıza kayıt defteri çıkacak. Devam ediyoruz)
3-) HKEY_CURRENT_USER / Software / Microsoft / Internet Explorer / TypedURL 'ye geliyoruz
4-) Sağ bölümde yer alan ve silmek istediğimiz tüm web adreslerini siliyoruz.

Birinci yol burda son buluyor.

Birçoğumuz bu yolla sorununu tam çözemedi; biliyorum.

Diğer çözüm yollarımız güçlü cleaner programlarla olacak. Bunlardan ilki, Ccleaner; kincisi, Sweepi; üçüncüsü, Clear All History

Bu programların kurulumu çok basit. Kurulumun ardından Ccleaner ve Sweepi programları ile istediğiniz her türlü klasör içeriğini silebilirsiniz. Clear All History ile ise Internet Explorer'ın yanı sıra Netscape Navigator, Opera, Firefox gibi tarayıcıların geçmişe yönelik klasörlerini güçlü bir şekilde silebilirsiniz. Bunları sıralamaya sokarsak Clear All History favori programım diyebilirim. Boyutu küçük ama gücü diğerlerine oranlar bir hayli fazla. Ccleaner ve Sweepi ücretsiz programlar (Freeware) olurken Clear All History için 15 günlük deneme sürecinin ardından 19,95$ gibi bir ücret ödemeniz gerekiyor. Tabi o zamana kadar çoktan istenmeyen adresleri silmiş olacaksınız.