21 Ekim 2007 Pazar

Nette Güvenlik ve Antivirüs Analizi


Günümüzde internet hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi her ne kadar bazı bölgelerimizde bırakın interneti elektrik bulamayan insanlarımız yaşıyor olsa da. Bugün tüm işlemlerimizi neredeyse internet yoluyla yapıyoruz. Bankacılık işlemlerimizi, kişisel bilgi transferlerimizi, posta gönderilerimizi, görüşmelerimizi… Peki ya birileri bizi gözetliyorsa? Nasıl internet hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu ve büyük bir önem arz ediyorsa, internette güvenlik gereksinimleri de bir o kadar önem arz ediyor hale gelmiştir. Bu yazımda size internette işlemlerimizi yaparken zor durumlara düşmemek için bilgisayarlarımızda bulundurmamız gereken olmazsa olmaz güvenlik programlarını tanıtacağım. Bu güvenlik programlarını anti-spyware, anti-adware, anti-virüs ve firewall (güvenlik duvarı) şeklinde dört ana başlıkta toparlayabiliriz.

Anti-spyware, bilgisayarımızdan dışarı bilgi sızdırmaya çalışan programcıklarla savaşan bir yazılımdır. Bu bilgiler, internet bankacılık şifreleri, elektronik posta bilgileri, özel görüşmeler olduğu gibi klavye ile yazılan tüm veriler ve hatta belli periyotlardaki ekran görüntüleri spyware program yapımcısına gidebilir. Bu tür program yazarlarının genel amacı banka bilgilerini elde etmektir. Bu tür sıkıntılardan korunmak için daha önceleri freeware (bedava yazılım) olmasına rağmen güçlü özelliklere sahip Spybot Search&Destroy kullanıyordum. Bir programın iyi ya da kötü olduğunu, sadece o programı kullanarak test edemezsiniz ve buna karar veremezsiniz. Spybot Search&Destroy programını diğer programlarla karşılaştırarak kullandım ve yakaladığı spyware’lar ile iyi bir program olduğuna karar vermiştim. Spybot’u diğer anti-spyware’lar ile karşılaştırmalarım devam etti ve en son Trend Micro Anti-Spyware programı ile bir karşılaştırma yaptım. Spybot’un göremediği bazı zararlı casus programcıkları Trend Micro yakaladı ve başarıyla sildi. Bu gibi durumlar aslında tam manasıyla Trend Micro’nun çok daha iyi olduğu anlamına gelmez. Farklı zamanlardaki veri tabanı yenilemeleri bir programın başka bir programa nazaran bir kaç saat fark arayla bazı yeni çıkmış zararlı programcıkları görememe ihtimalini doğurabilir. Her türden güvenlik programı yüklendikten sonra mutlaka güncellenmelidir. Trend Micro’yu ve Spybot Search&Destroy‘u yüklemenizi bilgisayar güvenliğinde ilk adımı atmanız açısından tavsiye ederim. Trend Micro shareware bir programdır ve 30 günlük deneme süresi vardır. Spybot ise freeware bir programdır ve süresiz kullanım hakkına sahipsiniz.

Anti-adware’lar hakkında fazla söylenecek bir şey yok aslında. Adware türü programcıkların spyware programcıklarına nazaran daha az tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz. Adware türü programlar bilgisayarınızın monitöründe zırt pırt çıkan reklamlardır. Bu tür programlar sizin internette kredi kartı ile yapmış olduğunuz alış verişlerin, giriş yaptığınız sitelerin ve benzer uygulamaların kaydını tutar ve program sahibine gönderir. Bu tür yazılımların amacı, internet kullanıcılarının daha çok neye para döktüğünü, hangi ülke ya da bölge insanının internetteki ilgi alanlarının ne olduğunu tespit etmektir ve bu tespitleri ticari işletmelere belli bir ücret karşılığında servis etmektir. Adware programlarına karşı şimdiye dek internette en popüler program Ad-Aware’dır . Ancak bu program shareware bir program olduğundan bazı fonksiynları kapalı olmakla birlikte belli bir süreliğine kullanım hakkı tanıyor. O yüzden size tavsiyem güçlü antivirüslerle birlikte gelen anti-adware’ları kullanmanızdır.

Antivirüs programları bir hayli tartışılan türden programlardır. Hangi antivirüs iyidir diye birbirimizin düşüncesine almak yerine dediğim dedik der ve hangi antivirüs bilgisayarı zorlamıyorsa ona iyi deriz. Oysaki gerçek çok farklıdır. Bir antivirüsün kalitesi database’inin şişkinliğiyle ölçütlenebilir. Norton gibi bilgisayarın ön bellek kaynağını fazlaca tüketen antivirüsler aslına bakılırsa bilgisayarımızı tüm yönleriyle koruyan türden antivirüslerdir. Norton gibi bir antivirüs için ideal RAM 2 GB’dir. Avast, Antivir gibi antivirüsler Türkiye’de çok popülerdir. Çünkü birçok bilgisayar kullanıcısı 512 MB RAM kullanmakta ve bu antivirüsler makinaları fazla yormamaktadır. Üstüne çok tanınmış ve çıkalı yıl olmuş bir iki virüs yakaladı mı o antivirüs artık en iyisidir. Hem makinayı zorlamıyor hem de virüs yakalıyor [ :) ]. Bu antivirüsleri kullanan kullanıcıların, programı kullanmaya başladıktan bir ay sonra bilgisayarlarını Norton, Kaspersky, Panda, F-Secure, McAfee gibi güçlü antivirüslerle taratmalarını ve çıkan sonuçlar karşısında değişen yüz ifadelerini görmek isterdim. Saymış olduğum bu güçlü antivirüsler arasında sıralama yapmak gerekirse:

1- Norton

2- Kaspersky

3- Panda

4- F- Secure

5- McAfee

şeklinde sıralayabilirim. Bu antivirüsler çok yönlü koruma sağladıkları için bilgisayarı zorlamaları elbette olağandır.

Son olarak firewall denilen programlar adına yakışır görevler üstlenmektedir. Bilgisayarımızda giren ve bilgisayarımızdan çıkan her türlü veriyi kayıt edip kontrol eder. Kendi mantığıyla hareket edip bilgisayar kullanıcısının bilgisi dışında giriş veya çıkış yapmaya çalışan verileri durdurarak bilgisayar kullancısını uyarır. Bu anlamda önerebileceğim program Zone-Alarm‘dır. Firewall’ları kullanmak biraz derttir. Çünkü ayarlamaları iyi yapılmadığı takdirde internete erişiminiz engellenebilir veya internette dolaşmak tam bir işkence halini alır. Zone-Alarm’ın 15 günlük professional kullanım süresi olduğu gibi kullanım kısıtlamalı ücretsiz kullanım hakkı da mevcuttur.

Sonuç olarak bilgisayarımızı koruyan olmazsa olmaz programlarımızı, Trend Micro veya Spybot Search&Destroy, Ad-Aware, Norton (veya Panda-Kaspersky-F-Secure-McAfee) ve Zone-Alarm şeklinde listeleyebiliriz. Bu programların bilgisayarımızdaki varlığı güvenliğimizi en üst düzeye çıkaracaktır diyebiliriz. Bu makalede sadece güvenlik programarını ve işlevlerini tanıttım. Bunun yanında bilgisayarımızı dış tehlikelerden korumak adına mutlaka güncellemeliyiz. Kullanmış olduğumuz işletim sisteminin destek sayfalarına belli periyotlarla uğramalı veya bilgisayarımızı otomotik güncelleştirilebilir hale getirmemiz gerekir.

Hiç yorum yok: